Ergonomische werkplek - 5 tips!

Wist u dat er meer voor nodig is om ergonomische werkplek te creëren, dan alleen een ergonomische bureaustoel? Ja, een ergonomische bureaustoel is misschien een van de belangrijkste factoren om ergonomisch te werken, maar er zijn nog een aantal aspecten die hier aan bijdragen. Wij geven u graag een aantal tips die u helpen bij het creëren van deze ergonomische werkplek. Zo zullen u en uw collega's met meer energie en concentratie te werk kunnen gaan. Lees snel verder en ontdek onze 5 inspirerende tips. Wilt u een persoonlijk advies ontvangen of meer informatie ontvangen over een product? Ook dat kan! Neem vrijblijvend contact met ons op of maak een afspraak in onze showroom. Onze specialisten staan voor u klaar. 

Het belang van ergonomie op het werk 

Lichamelijke klachten ontstaan vaak op de werkvloer door een slechte werkhouding. Om ervoor te zorgen dat uw personeel goed functioneert en gezond is (en blijft) is een ergonomische werkplek heel belangrijk. Een ergonomische kantoorinrichting draagt bij aan het welzijn van uw werknemers en heeft bovendien invloed op de productiviteit. Uw collega's zullen zich sneller op hun gemak voelen en daarom met meer plezier naar hun werk gaan. Gebruik daarom onderstaande tips in uw voordeel en merk het verschil.  

ergonomische werkplek

5 tips voor een ergonomische werkplek

1. De ideale temperatuur
Wellicht is de temperatuur een discussiepuntje binnen uw bedrijf, want de ideale temperatuur is voor ieder persoon verschillend. Wanneer u met meerdere mensen in een ruimte werkt, zal de mening over de perfecte temperatuur dan ook verschillen. Wat de ideale temperatuur betreft: deze zou tussen de 21 en 24 graden moeten zijn. Bij die temperatuur ligt de productiviteit het hoogst. Over het algemeen geldt dat waar verschillende mensen werken, nooit een ideale situatie bereikbaar is. Om hier toch zo dicht mogelijk bij in de buurt te komen, is het aan te bevelen om voor een constante temperatuur te kiezen.

2. Motiveer uw collega’s/ medewerkers om te bewegen
Een belangrijk onderdeel van ergonomisch werken is: blijf bewegen! Geen enkel lichaam is ervoor gemaakt om 8 uur achter elkaar te zitten. Sta dus regelmatig op om een glas water of kopje koffie te halen. U kunt er ook voor kiezen om tijdens uw lunchpauze een klein wandelingetje te maken, zo kunt u gelijk een frisse neus halen. Wees creatief! Spreek bijvoorbeeld af om tijdens een telefoongesprek op te staan en rond te lopen. Of motiveer mensen om de trap te nemen in plaats van de lift door een bordje op te hangen. Dit draagt uiteindelijk bij aan een hogere productiviteit en creativiteit op de werkvloer.

3. Creëer zit/sta werkplekken
Een ander alternatief om ervoor te zorgen dat uw medewerkers niet 8 uur lang achter elkaar zitten, is door zit/sta werkplekken te creëren. U kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld een aantal statafels te plaatsen, waar mensen staand kunnen werken. Maar u kunt ook speciale tafels plaatsen die in- en uit elkaar geschoven kunnen worden. De wisseling in positie is niet alleen ergonomisch, maar geeft u ook een kleine energie prikkel.

4. Zorg voor genoeg zuurstof
Het klinkt misschien logisch, maar zorg voor genoeg zuurstof. Dit kan heel makkelijk bereikt worden door bijvoorbeeld een deur of raam open te zetten. Wanneer er te weinig zuurstof is kunnen mensen last krijgen van sufheid of hoofdpijn, wat de productiviteit verlaagt. Behalve zuurstof is verlichting ook erg belangrijk. Een ergonomische werkplek biedt voldoende verlichting om de werkzaamheden uit te voeren zonder dat u uw ogen hoeft in te spannen.

5. Kies voor ergonomische producten
Onze laatste tip is, kies voor ergonomische producten. Met ergonomische producten bedoelen we onder andere een ergonomische bureaustoel, een ergonomisch bureau en ergonomische accessoires. Bij ergonomische accessoires valt te denken aan een ergonomische muis, die de hand in een neutrale positie houdt of aan een beeldschermarm waardoor u het beeldscherm juist af kunt stellen.

Bonustip!

Als laatste is een ergonomische bureaustoel erg belangrijk. Omdat u het grootste gedeelte van de dag zittend doorbrengt, is het van groot belang voor uw gezondheid om de juiste bureaustoel te kiezen. Een ergonomische bureaustoel is een stoel die veel instelmogelijkheden heeft en uw lichaam ondersteunt. Hij kan helemaal op maat worden ingesteld waardoor er voor ieder individueel persoon een geschikte stoel te vinden is. De stoel kan bijvoorbeeld op verschillende zithoogte en zitdiepte worden ingesteld. Ook Het de rug- en armleuningen kunnen helmaal naar uw houding worden ingesteld. Zo zijn de rugklachten verleden tijd en kunt u comfortabel werken. Wat wilt u nog meer? 

Meer weten over ergonomisch werken?

Heeft u na het lezen van de bovenstaande tips nog niet genoeg inspiratie op gedaan en wilt u meer weten over het creëren van een ergnomische werkplek? Lees dan onze 10 tips voor ergonomisch werken of neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag bij het realiseren van de ideale werkplek waar u en uw collega's zich fijn bij voelen. Daarnaast profiteert u bij Bureaustoelen.be altijd van een ruim aanbod en de scherpste prijzen. Bekijk ons volledige aanbod hier