Ergonomisch zitten

Ergonomie is een term die u de laatste tijd misschien wel vaker hoort. Ergonomie staat voor gezond en efficiënt werken, vooral belangrijk wanneer u voor meerdere uren op een dag achter uw computer zit. Denk er altijd aan dat u ieder uur even opstaat om een klein wandelingetje te maken. Bijvoorbeeld voor een kopje koffie of naar het toilet.

Ergonomisch zitten begint bij het kiezen van de juiste bureaustoel. Hierbij moet u met een aantal dingen rekening houden, bijvoorbeeld met de zitduur, type werkzaamheden en uw lichaamsbouw.

ergonomisch zitten

Hoe lang zit u op een dag? 

Zit u gemiddeld 8 uur per dag achter uw computer? Allereerst is het belangrijk om te benoemen dat hier gezondheidsrisico’s aan kleven. Sta regelmatig op en probeer, op een ander moment  van de dag wanneer u niet aan het werk bent, actiever te bewegen. Ga bijvoorbeeld op de fiets of lopend naar uw werk indien de afstand dit toelaat. Wordt bovendien creatief en zorg voor afwisseling. Ga bijvoorbeeld staand vergaderen! Wilt u weten welke bureaustoel het meest geschikt is voor uw situatie? Lees dan dit artikel: bureaustoel voor 8 uur per dag.

Welk soort werkzaamheden doet u?

Niet alleen wanneer u een kantoorbaan heeft is het belangrijk om ergonomisch te zitten. Ook wanneer u een ander beroep beoefend en veel zit is het belangrijk dat u een ergonomische houding aanneemt. Zo maakt u bijvoorbeeld als kapster of tandarts ook gebruik van een bureaustoel of -kruk. Zorg er altijd voor dat uw stoel op de juiste manier staat afgesteld. Hoe u dit doet, leest u verderop in dit artikel. 

Wat is uw lichaamsbouw?

Niet ieder lichaam is hetzelfde en daarvoor heeft ieder lichaam behoefte aan een andere bureaustoel. Heeft u bijvoorbeeld lange of korte benen? Dit vraagt om een specifieke bureaustoel. Bent u iets zwaarder? Dan heeft u een bureaustoel nodig die u een goede ondersteuning biedt. Zo is de beste bureaustoel dus afhankelijk van uw lichaamsbouw.

De juiste instelling van een bureaustoel

Wanneer u een ergonomische bureaustoel heeft gevonden is het belangrijk dat u deze goed naar uw lichaam instelt. Let bijvoorbeeld op de zithoogte en -diepte. U moet er voor zorgen dat uw voeten plat op de grond kunnen staan en uw knieën in een hoek van 90 graden staan. Daarnaast moet de lendesteun goed in de holling van uw onderrug zitten en uw armen op de armleuningen kunnen rusten zonder dat dit spanning geeft in uw schouders.

Wilt u meer weten over hoe u ergonomisch kunt werken? Lees deze 10 tips die u daarbij kunnen helpen.