Ergonomie op het werk: hoe kan ik beter zitten?

Meestal brengt u het grootste gedeelte van uw dag door op uw werk. Vaak gebeurt dit zittend, zeker wanneer u een kantoorbaan heeft zit u vaak meerdere uren achter elkaar. Dit kan ervoor zorgen dat u lichamelijk klachten ervaart of gaat ervaren, bijvoorbeeld aan uw rug of nek. Meestal is dit een teken dat u geen juiste zithouding heeft. Er zijn een aantal manieren om de ergonomie op uw werk te verbeteren. Wij vertellen u graag hoe u op uw werk beter kunt zitten.

Ergonomie op het werk: hoe kan ik beter zitten?

Ergonomie op het werk

Er zijn vele mogelijkheden hoe u een ergonomische werkplek kunt creëren. Om te beginnen is het belangrijk dat u probeert om elk uur even een stukje te lopen. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld door regelmatig een glas water te halen of staand te bellen. Daarnaast bestaan er tegenwoordig ontzettend veel ergonomische producten die uw werkplek kunnen verbeteren. Denk hierbij aan een ergonomische muis, toetsenbord of voetsteun.

Een voetsteun ondersteunt u tijdens het zitten en bevorderd de bloedsomloop. Het is tevens een goede aanvulling op een ergonomische bureaustoel. Een ergonomische stoel is een bureaustoel met veel instelmogelijkheden. Deze instelmogelijkheden maken het mogelijk om u optimaal te ondersteunen tijdens het zitten. Hierbij moet u denken aan zithoogte en -diepte, maar ook de rugleuning en armlegger kunnen op de juiste manier ingesteld worden.

Bekijk hier onze ergonomische bureaustoelen

Hoe kan ik beter zitten? 

De meeste mensen hebben een verkeerde zithouding. Sommige mensen zitten juist voorover gebogen, terwijl anderen onderuitgezakt op hun bureaustoel zitten. Beide zit misschien heerlijk, maar het is niet bevorderlijk voor uw rug en nek. De juiste zithouding bereikt u door uw wervelkolom in zijn neutrale positie te behouden. Dat betekend dat u een lichte holling in uw onderrug heeft, een matig bolling in de borstwervelkolom en een redelijk rechte positie van de nek. 

Hoe moet ik mijn bureaustoel instellen om beter te zitten? 

Een goede, ergonomische bureaustoel heeft meerdere instelmogelijkheden waardoor deze u optimaal ondersteunt bij het zitten. Maar hoe moet u nu precies uw bureaustoel instellen, zodat u beter zit? 

  • Het begint door uw voeten plat op de grond te zetten, vervolgens stelt u de zithoogte zo in dat uw heupen iets hoger komen dan uw knieën.. 
  • De zitdiepte stelt u in door goed achter in uw bureaustoel gaat zitten en een vuist ruimte vrijhoudt tussen uw knieholte en de stoel. Dit voorkomt overmatige druk op uw bloedvaten en zenuwen in uw knieholte. 
  • Als uw zitdiepte goed staat ingesteld, steunt u automatisch goed tegen uw rugleuning. De hoogte van de ondersteuning in uw rug kunt u zelf het beste aanvoelen. 
  • Een ander belangrijk punt dat vaak vergeten wordt, zijn de armsteunen. Deze komen het best tot zijn recht wanneer deze op ellebooghoogte staan. Daarvoor houdt u uw ellebogen naast uw lichaam en maakt u een hoek van 90 graden. Wanneer uw ellenbogen op de armsteunen rusten en uw schouders ontspannen zijn, hebben uw armsteunen de juiste hoogte. 
  • Tot slot, een goede ergonomische bureaustoel geeft u de mogelijkheid om dynamisch te kunnen bewegen. Op deze manier wordt uw lichaam optimaal ondersteund. 

Lees hier 10 tips om ergonomisch te werken!