Bureaustoel instellen: zorg voor een ergonomische werkhouding

Ergonomie, een term die steeds vaker gebruikt wordt in de kantoorwereld. Het belang van een juiste, gezonde zithouding wordt steeds groter omdat een hele dag zitten een ware aanslag is op je lichaam. Gemiddeld 8 uur op een dag zitten kan ten grondslag liggen aan allerlei klachten zoals rugpijn, nekpijn of nog veel serieuzere klachten. Uw bureaustoel instellen is dan ook een goede stap naar een ergonomische werkhouding. 

Bureaustoel instellen: voor een ergonomische werkhouding

Dit is hoe u uw bureaustoel op de juiste manier instelt 

Een goede, ergonomische bureaustoel is een stoel met veel instelmogelijkheden, zodat u de stoel volledig aan uw lichaam kunt aanpassen. Door uw bureaustoel op de juiste manier in te stellen kunt u lichamelijke klachten voorkomen of verminderen. Uw bureaustoel is dan ook leidend wanneer het gaat over het aannemen van een juiste zithouding. Door onderstaande vijf punten als leidraad te nemen, kunt u uw bureaustoel goed instellen. 

  1. Begin door goed achterin uw bureaustoel te gaan zitten. Stel de zithoogte zo is, dat beide voeten plat op de grond kunnen staan en uw knieën een hoek van 90 graden aannemen. De druk over het gehele zitvlak dient gelijkmatig verdeeld te zijn.

  2. Wanneer de zithoogte op de juiste manier staat ingesteld, gaat u met uw rug goed tegen de rugleuning aan zitten om de zitdiepte in te stellen. Er moet tussen de zitting en uw knieholte ten minste 3, het liefst 4, vingers aan ruimte over zijn. Dit voorkomt beknelling van de bloedvaten en zenuwen in uw knieholte. 

  3. Zorg ervoor dat de bolling van de rugleuning goed in de holte van de onderrug zit. Hierdoor blijft u makkelijker rechtop zitten. 

  4. Vervolgens is het belangrijk om de armleuning op de juiste manier in te stellen. Dit doet u door uw schouders te ontspannen en uw armen te buigen in een hoek van 90 graden. De armleuningen moeten nu uw armen goed ondersteunen, stel ze dus af op bovengenoemde positie van uw armen. 

  5. Tenslotte is ook de hoogte van uw bureau belangrijk. Een goed bureau staat ongeveer net zo hoog afgesteld als de armleuningen van uw stoel, zodat uw armen volledig ondersteunds worden zonder dat u uw schouders hoeft op te trekken. 

Tip: Een goede bureaustoel geeft u de mogelijkheid om te kunnen bewegen, zodat uw lichaam in elke positie optimaal wordt ondersteund. 

Wat draagt nog meer bij aan een ergonomische werkhouding?

Natuurlijk draagt een goede, ergonomische bureaustoel bij aan een ergonomische werkhouding. Maar er zijn nog tal van andere zaken die minstens net zo belangrijk zijn, zoals: beweging. Zitten is ongezond, dus probeer zoveel mogelijk tussendoor te bewegen. Wilt u meer weten over hoe u ergonomisch kunt werken?

Lees hier onze 10 tips om ergonomisch te werken.