Beter zitten

Meestal brengt u het grootste gedeelte van uw dag door op uw werk. Vaak gebeurt dit zittend, zeker wanneer u een kantoorbaan heeft zit u vaak meerdere uren achter elkaar. Dit kan ervoor zorgen dat u lichamelijk klachten ervaart of gaat ervaren, bijvoorbeeld aan uw rug of nek. Meestal is dit een teken dat u geen juiste zithouding heeft. Er zijn een aantal manieren om de ergonomie op uw werk te verbeteren. Ga even beter zitten voor deze tips.

Ergonomie op het werk

Er zijn vele mogelijkheden hoe u een ergonomische werkplek kunt creëren. Om te beginnen is het belangrijk dat u probeert om elk uur even een stukje te lopen. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld door regelmatig een glas water te halen of staand te bellen. Daarnaast bestaan er tegenwoordig ontzettend veel ergonomische producten die uw werkplek kunnen verbeteren. Denk hierbij aan een ergonomische muis, toetsenbord, voetsteun en bureaustoel. Alle producten dragen bij aan beter zitten.

Een voetsteun als aanvulling op een bureaustoel

Een voetsteun ondersteunt u tijdens het zitten en bevorderd de bloedsomloop. Het is tevens een goede aanvulling op een ergonomische bureaustoel. Een ergonomische stoel is een bureaustoel met veel instelmogelijkheden. Deze instelmogelijkheden maken het mogelijk om u optimaal te ondersteunen tijdens het zitten. Hierbij moet u denken aan zithoogte en -diepte, maar ook de rugleuning en armlegger kunnen op de juiste manier ingesteld worden voor beter zitten. Bekijk hier ons aanbod ergonomische bureaustoelen.

Beter zitten voor het behoud van uw lichaam 

De meeste mensen hebben een verkeerde zithouding. Sommige mensen zitten juist voorover gebogen, terwijl anderen onderuitgezakt op hun bureaustoel zitten. Beide zit misschien heerlijk, maar het is niet bevorderlijk voor uw rug en nek. De juiste zithouding bereikt u door uw wervelkolom in zijn neutrale positie te behouden. Dat betekend dat u een lichte holling in uw onderrug heeft, een matig bolling in de borstwervelkolom en een redelijk rechte positie van de nek. 

Uw bureaustoel instellen om beter te zitten

Een goede, ergonomische bureaustoel heeft meerdere instelmogelijkheden waardoor deze u optimaal ondersteunt bij beter zitten. Volg onderstaande stappen om uw bureaustoel in te stellen, zo gaat u beter zitten. 

  • Het begint door uw voeten plat op de grond te zetten, vervolgens stelt u de zithoogte zo in dat uw heupen iets hoger komen dan uw knieën.
  • De zitdiepte stelt u in door goed achter in uw bureaustoel gaat zitten en een vuist ruimte vrijhoudt tussen uw knieholte en de stoel. Dit voorkomt overmatige druk op uw bloedvaten en zenuwen in uw knieholte. 
  • Als uw zitdiepte goed staat ingesteld, steunt u automatisch goed tegen uw rugleuning. De hoogte van de ondersteuning in uw rug kunt u zelf het beste aanvoelen. 
  • Een ander belangrijk punt dat vaak vergeten wordt, zijn de armsteunen. Deze komen het best tot zijn recht wanneer deze op ellebooghoogte staan. Daarvoor houdt u uw ellebogen naast uw lichaam en maakt u een hoek van 90 graden. Wanneer uw ellebogen op de armsteunen rusten en uw schouders ontspannen zijn, hebben uw armsteunen de juiste hoogte. 
  • Tot slot, een goede ergonomische bureaustoel draagt bij aan beter zitten en geeft u de mogelijkheid om dynamisch te kunnen bewegen. Op deze manier wordt uw lichaam optimaal ondersteund. 
  • Wilt u verder lezen over ergonomie en beter zitten? Lees hier 10 tips over ergonomisch werken. Wilt u persoonlijk advies of proefzitten op een van onze tientallen modellen? Neem contact op of kom langs in onze showroom in Antwerpen.