10 tips voor ergonomisch werken

Ergonomisch werken klinkt lastig, maar dat hoeft het niet te zijn. De betekenis van ergonomie is het aanpassen van de omgeving aan de mens (Ergonomie Site). Zodoende zijn er ook ergonomische bureaustoelen. Een goede zithouding vermindert rugklachten, gaat ziekteverzuim tegen en verbetert de productiviteit. Wij geven u 10 tips voor ergonomisch werken.

Tip 1: Ergonomisch werken met een goede mind-body connection

Ooit gehoord van mind-body connection? Uw emoties weerspiegelen zich in uw lichaam. Veel stress? Onbedoeld verkrampt uw houding. Spanning moet zoveel mogelijk voorkomen worden, dus het is aanbevolen om te zorgen voor open communicatie en gemoedelijke werksfeer. Zo is ergonomisch werken voor u en alle collega’s weer een stapje dichterbij.

Tip 2: Drink voldoende water

Met ergonomisch werken bedoelen we ook de inwendige mens. Vocht is nodig voor alle lichaamsfuncties. De snel herkenbare symptomen zijn hoofdpijn en een verminderde concentratie. De dieper liggende gevolgen van te weinig water drinken zijn de afvalstoffen die zich ophopen. Dit vergroot de kans op kramp. Te weinig vocht kan zelfs tot gewrichtspijn leiden als het kraakbeen tussen de wervels gedurende een lange periode te weinig vocht krijgt.   

Tip 3: Zorg voor een ergonomische bureaustoel

Geen werknemer is hetzelfde, maar veelal zit iedereen op eenzelfde bureaustoel. De een is kort, de ander is lang. Het spreekt voor zich dat de bureaustoel hierop afgesteld moet worden. Ook gewicht speelt een rol in het kiezen van een gepaste bureaustoel. Een ergonomische bureaustoel heeft veel instelmogelijkheden, zoals een lendensteun en zitdiepte regelaar. Zo kunt u langere tijd comfortabel zitten en ergonomisch werken. Leveranciers zoals Herman Miller en Hag bieden ergonomische bureaustoelen van hoge kwaliteit.

ergonomisch werken

Tip 4: Zit rechtop

Deze tip is alom bekend, maar de daadwerkelijke uitvoering laat te wensen over. Een zithouding waarmee u voorover gebogen zit kan ervoor zorgen dat een discus in de wervel naar achteren schuift. Dat kan flinke pijn in de lage rug veroorzaken. U werkt ergonomisch door rechtop te zitten. Zo strekt u de rug- en nekwervels en voorkomt u een bolle rug. Als u geen stoel met verstelbare lendesteun heeft, kunt u ook proberen een kussentje of rolletje achter de rug te plaatsen. Het is trouwens ook aanbevolen om het toetsenbord dichtbij je lichaam te plaatsen, dus op de rand van het bureau.

Tip 5: Kom in actie

Het behalen van deadlines is belangrijk, maar je eigen gezondheid is belangrijker. Bij ergonomisch werken hoort beweging. Zelfs als u een ergonomische bureaustoel heeft is het essentieel om in beweging te blijven. Sta ten minste elk uur op voor een wandelingetje naar het toilet of het koffie-apparaat, en ga in de lunchpauze eens een blokje om. Lopen doen we met een holle rug, dus een wandelingetje zorgt ervoor dat de ruggenwervel weer in de goede positie komt te staan.

Tip 6: Stel de armsteunen juist af

Voelt u spanning in de schouders of nek? Dat kan stress-gerelateerd zijn, maar kan ook (deels) te maken hebben met de armleggers. De armsteunen zijn goed afgesteld als de onderarmen erop kunnen rusten en de schouders ontspannen kunnen hangen. De afstand tussen het lichaam en de armsteunen is een vuist.

Tip 7: Zet het beeldscherm voor je neus

Kijkt u momenteel recht naar uw scherm, of kijkt u iets naar boven of onder? De nekwervels moeten een zo neutraal mogelijke houding hebben. Zowel omhoog als omlaag kijken is niet goed voor de doorbloeding en stand van de wervels. Bent u lang en is de monitor niet verstelbaar, dan is een verhoging onder de monitor wellicht een optie voor ergonomisch werken.

ergonomisch werken

Tip 8: Klik ontspannen

Plaats de muis direct naast het toetsenbord, zodat uw hand ontspannen op de muis kan liggen en u niet voorover hoeft te leunen. Tegenwoordig zijn er ook veel muizen op de markt tegen RSI klachten, zoals de PenClick.

Tip 9: Geef je ogen de ruimte

Wat dacht u van de ogen? Oogvermoeidheid hindert de productiviteit. Voor ergonomisch werken is het aanbevolen om ten minste een armlengte tussen u en het beeldscherm te houden. Ergonomie Site stelt dat teveel licht als hinderlijk wordt ervaren, maar dat te weinig licht zorgt voor een slechte werkhouding door een naar voren gebogen positie. Zij adviseren om goed te kijken naar de kleurtemperatuur en kleurweergave-index. Voor mensen die achter een beeldscherm werken is wordt een kleurtemperatuur van 3000-4000K aangeraden, met een kleurweergave van meer dan 80 Ra. Wij willen hieraan toevoegen dat daglicht de beste optie is. Tijdens de pauze even naar buiten om je ogen rust te geven.

Tip 10: Versterk uw spieren

Ook de lichamelijke conditie heeft effect op de zithouding. Heeft u moeite met rechtop (blijven) zitten, dan kan het zijn dat de romp niet zo gespierd is. In dat geval kunt u baat hebben wij spierversterkende oefeningen voor de buikspieren, borst, onderrug en schouders. Uw lokale sportschool kan u hierbij helpen. Heeft u rugklachten? Denk dan eens een oefentherapie. Door het verbeteren van de lichamelijke conditie kunt u ergonomisch werken.

Bij bureaustoelen.be gaat al onze aandacht uit naar goede bureaustoelen. Bent u op zoek naar een geschikte stoel voor optimaal ergonomisch werken? Wij kunnen u alle informatie geven die u zoekt. Bekijk ons aanbod ergonomische bureaustoelen, neem contact op of kom eens langs in dé bureaustoelen showroom van België.